‘De kunst om soepel te kunnen schakelen tussen de actie en de rust-kant van het zenuwstelsel zijn we massaal aan het verleren’.

Spanning en stress horen bij het leven, maar worden pas ongezond als we niet meer kunnen schakelen van de ‘actie-naar ‘rust-kant’ van ons zenuwstelsel. Waardoor we onze veerkracht verliezen. 

Aanhoudende stress kan omslaan in chronische stress, met alle gevolgen van dien voor onze fysieke, emotionele en mentale gezondheid. Daarbij maakt een ieder van ons van alles mee en zijn traumatische gebeurtenissen* ook onderdeel van onze menselijke ervaring. 

Als we als gevolg hiervan niet meer kunnen ontspannen houden we de spanning vast in ons lijf. En gaan we denken dat verkramping, pijn en ongemak normaal zijn. Dan verliezen we onze veerkracht om soepel van de ene naar de andere staat te bewegen. En veerkracht is, in mijn ogen, de essentie van gezondheid.

Om dit te doorbreken, staat bewustwording van de staat waarin je je bevindt op de eerste plaats. Daarna volgt de motivatie om er iets aan te gaan doen. En dan is het belangrijk om te weten welke middelen je kunt inzetten, al dan niet met hulp, om uit deze impasse te komen.

De adem speelt hierbij een enorm grote rol. Er is eigelijk niets wat zo direct weerspiegelt hoe je je voelt, zowel fysiek als mentaal. Bovendien werkt het ook andersom en kun je met een paar ademhalingen je gehele fysiologie van je interne systeem beïnvloeden. Ademhaling kun je zien als de afstandsbediening van je autonome zenuwstelsel. Leren op welke knoppen je kunt drukken om van de ‘actie-’ naar de ‘rust-kant’ te bewegen (en vice versa) is van onschatbare waarde.

Om je te ondersteunen bij het loslaten van spanning, stress en trauma gebruik ik de kracht van de Adem, TRE*, Kunstzinnige begeleiding en Persoonlijke retreats. 

Soms gaat het in een sessie over het aanleren van een gezonder adempatroon, soms over het loslaten van trauma middels een (zachte) verbonden adem en soms over beide. Dit combineer ik, waar nodig, met TRE en/of Kunstzinnige begeleiding. Altijd op maat, gericht op het leren kennen en reguleren van je zenuwstelsel en passend bij waar jij naar op zoek bent. Met als doel dat het zelfhelend vermogen van je lichaam wordt hersteld. Wat helpt om je gezonder, blijer en krachtiger te voelen 

Mijn werkwijze is o.a. geworteld in de kennis van het zenuwstelsel, de fysiologie van de adem en TRE. Daarbij ben ik ervaringsdeskundig op het gebied van trauma en heb ik eigen processen doorlopen. Ik heb veel ervaring in het werken met kinderen, jongeren en mensen met een kwetsbaarheid. Ik werk vanuit een trauma sensitieve benadering.

*Trauma. Met trauma bedoel ik alles wat overweldigend is geweest en/of niet verwerkt.

*TRE® (Tension & Trauma Releasing Exercises) helpt om diepliggende spierspanning, veroorzaakt door spanning, stress of trauma, los te laten. Dat gebeurt via het lichaamseigen trilmechanisme in spier-en bindweefsel. Eenmaal goed aangeleerd, kun je TRE regelmatig toepassen. Het is een zelfhulpmethode. Hierdoor kun je beter met dagelijkse stress omgaan en/of aan meer diepere traumalagen werken. 

Zie ook https://www.thebreathworkmovement.nl/blog/ademwerk-tre

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *