Adem coaching

“Breath is life. We should pay as much attention to it as any other aspect of beingness.” Swami Nostradamus Virato

We staan er niet vaak bij stil, maar ademen is superbelangrijk. Het is onze grootste bron van levensenergie. De manier waarop we ademen heeft bovendien directe invloed op vele lichaamsfuncties, waaronder het verteren van eten, de hormoonhuishouding, de werking van spieren, het logisch kunnen nadenken en het reguleren van emoties. 

Goed ademhalen gaat niet vanzelf

Ademen gaat vanzelf, maar goed ademhalen vaak niet (meer). Door alles wat je meemaakt ontwikkel je een uniek adempatroon dat informatie geeft over hoe je in het leven staat. Stress, trauma, aandoeningen of ziektes kunnen je adempatroon op den duur (chronisch) verstoren. En goed om je te realiseren: je lichaam kan nooit optimaal functioneren als je niet goed ademt.  

Wat doe ik als ademcoach?

Tijdens een ademsessie zoomen we in op jouw adempatroon en hoe je dit beter voor je kan laten werken. Ik help je om langzamer en via je neus te gaan ademen, want dat is de basis: een gezonde en kalme ademhaling. Door regelmatig ademhalingsoefeningen te doen verbeter je je adempatroon en daarmee je gezondheid.

Als je leert om via je neus, rustiger en minder te ademen (waardoor je minder Co2 uit blaast) dan zul je in je dagelijks leven gaan merken dat de positieve effecten van een gezonde ademhaling enorm groot zijn.

Het verkennen van het adem en de patronen daarvan is een directe en doeltreffende manier om te onderzoeken wat we fysiek en mentaal vasthouden. Een ademsessie kan een proces van transformatie in gang zetten waarmee je inzichten verwerft, je intuïtie vergroot, patronen doorbreekt, balast kwijtraakt en op een natuurlijke manier kunt ontladen. Dit helpt om letterlijk en figuurlijk vrijer te ademen, en dit heeft impact op alle gebieden in je leven.

In overleg met jou zet ik één of meerdere methoden in en geef ik je tips en oefeningen mee voor thuis.

Waarom ademcoaching?

Een verstoorde ademhaling en spanning gaan hand in hand. Als we ons gespannen, gestrest of angstig voelen, ademen we nog oppervlakkiger dan we vaak al geneigd zijn te doen. De adem zit dan hoog in de borst, is kort en vaak via de mond. Omdat de hartslag de ademhaling volgt, gaat deze mee omhoog. Het hele lichaam maakt zich als het ware klaar voor actie (vecht- of vluchtreactie). Door de hoge hartslag en alle andere lichaamsprocessen die in gang worden gezet, raken we nog meer gespannen, waardoor we weer sneller gaan ademen. Je raakt gevangen in een vicieuze cirkel. 

Een gestreste ademhaling heeft grote impact op je gezondheid. Chronische vermoeidheid, hyperventilatie, hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen, spastische darmen, angst, onzekerheid, depressieve gedachten of burn-outverschijnselen: het kan allemaal een oorzaak/gevolg zijn van een verstoord adempatroon – vaak zonder dat je het doorhebt. 

Ademcoaching helpt je de (stress)cirkel te doorbreken.

Wanneer je leert om kalm en regelmatig door je neus te ademen, kalmeer je direct je zenuwstelsel. De hersenen krijgen hierdoor het signaal dat alles veilig is en het lichaam kan ontspannen. Het mooie is: je hebt altijd en overal toegang tot je eigen adem, de hele dag door. Daarmee is de adem de meest veilige, toegankelijke en eenvoudige zelfhulptool die er is. En hij werkt bovendien superkrachtig.

Je kunt je adem zien als de afstandsbediening van je zenuwstelsel. Dankzij ademcoaching leer je op de juiste knoppen te drukken, zodat je verbetering gaat aanbrengen op alle fronten in je leven: fysiek, mentaal en emotioneel.

Voor wie is ademcoaching geschikt?

Ademcoaching is voor iedereen, want iedereen kan winst behalen. Een betere gezondheid – fysiek, emotioneel of mentaal – start altijd bij een goede ademhaling. Ademcoaching helpt onder meer bij:

  • Minder spanning, stress en angstgevoelens
  • Verlichten van pijn
  • Betere nachtrust en slaapkwaliteit
  • Sterker immuunsysteem
  • Betere spijsvertering
  • Betere conditie
  • Betere concentratie
  • Vrijer en levendiger in het leven staan

Praktisch: hoe ziet een ademsessie eruit?

Ik ontvang je graag in mijn praktijk in Hilversum. Hier heb ik een veilige setting gecreerd die ondersteunend is voor jouw proces. Een sessie duurt 1 tot 1,5 uur en begint altijd met een kop thee en het in kaart brengen van jouw behoeftes. Na de ademsessie zelf is er uiteraard ruimte voor vragen en het delen van je ervaring. 

Draag tijdens de sessie comfortabele, ruim zittende kleding. Neem een extra vest of trui mee en eventueel warme sokken. Eet voor een ademsessie liefst geen zware maaltijd en drink na afloop voldoende water.

Mijn ademopleidingen deed ik o.a. bij Heleen Jitsma van Herleva en bij Kasper van der Meulen Breathwork Masterclass 1 & 2. Tevens heb ik heb me verdiept in de  Buteyko Methode.

Wat is TRE® en waarom is de combi met Ademwerk zo krachtig? Lees het artikel van Nikki van der Velden, Founder of The Breathwork Movement; https://www.thebreathworkmovement.nl/blog/ademwerk-tre

Wij zijn genetisch geprogrammeerd om spanning, stress en zelfs trauma los te laten waardoor het zenuwstelsel in balans komt en wij tot rust komen. Onze lijven weten precies wat er nodig is, dat hoeven we alleen maar te begrijpen en toe te laten. Want een leven zonder spanning, stress en trauma is niet mogelijk, herstellen ervan wel. — José Löhr, Ademcoach en TRE® Provider

Neem contact op voor meer informatie of om direct een afspraak te maken. 

José Löhr, Praktijk voor TRE®, Adem coaching, Kunstzinnige begeleiding & Persoonlijke retreats