TRE®, tension & trauma releasing exercises

“Never judge your body, just observe it”. David Berceli

Wat is TRE®?

TRE staat voor Tension & Trauma Releasing Exercises en helpt om opgebouwde spanning, stress en trauma te ontladen via het lichaam.

We bezitten allemaal een oeroud mechanisme om spanning van ons af te schudden. Dat zit in ons DNA. We weten alleen niet goed hoe dat moet en we herkennen het niet meer. Kortom we zijn het verleerd.

Dankzij TRE wordt dit mechanisme via eenvoudige fysieke oefeningen aangesproken, waardoor je spanning, stress en trauma op een makkelijke manier kan loslaten.

Je leert om op een veilige manier te trillen/schudden/vibreren. Zo kun je ontladen, waardoor het zenuwstelsel kan terugkeren naar een ontspannen staat van rust en balans. Niet alleen je lichaam komt tot rust, maar je kunt zo ook je emotionele rugzak legen – zonder erover te hoeven praten.

TRE® staat voor Trauma & Tension Releasing Exercises. Het is een set van simpele en effectieve oefeningen waarmee je je lichaam uitnodigt om te gaan trillen en shaken, om zo spanning, stress en trauma uit je lichaam te ontladen.

Hoe werkt TRE?

TRE® is gebaseerd op ons natuurlijke vermogen om spanning uit ons systeem te ontladen, net zoals zoogdieren dit kunnen. Levensbedreigende situaties zijn voor veel (zoog) dieren bijna dagelijkse kost – toch is er nog nooit in de vrije natuur een dier ontdekt dat lijdt aan posttraumatische stress of last heeft van burn-outverschijnselen. Waarom hebben wij mensen dan wel zoveel last van spanningen en kunnen we er zelfs ziek van worden? 

Het heeft allemaal te maken met de natuurlijke manier waarop dieren hun overtollige spanning weten te ontladen. Maakt een dier een gevaarlijke situatie mee, dan ‘beslist’ het centraal zenuwstelsel in een split-seconde wat de beste overlevingskansen biedt: vluchten of vechten. Werken beiden niet voldoende, dan is er nog de ‘freeze‘.

Is het gevaar geweken, dan trilt/schudt/vibreert het dier de (overtollige) overlevingsenergie die is vrijgekomen letterlijk van zich af, om vervolgens weer naar een staat van ontspanning te gaan. Het is een heel normaal en eenvoudig proces, dat wij mensen ook in ons DNA hebben. Echter, bij de meeste van ons is dit natuurlijke proces verstoord of weten we niet (meer) dat het mogelijk is. 

Loslaten van stress, spanning en trauma

Bij mensen werkt het in feite net zoals bij dieren. Als wij te maken krijgen met een overweldigende situatie, ‘kiest’ ons centraal zenuwstelsel ook of we vluchten, vechten of bevriezen. Dit gebeurt bij actuut gevaar, maar ook bij dagelijkse stress van bijvoorbeeld een te lange to-do lists, zorgen, ruzie en/of overbelasting. Want dat kan ons zenuwstelsel als dreiging ervaren.

Is het gevaar of de stressor geweken, dan geeft het zenuwstelsel een signaal naar het brein dat alles veilig is, waardoor het lichaam kan terugkeren naar een ontspannen staat. Echter, dit kan niet zonder de overlevingsenergie (spanning, stresshormonen) die is vrijgekomen te gebruiken, door letterlijk in beweging te komen (vluchten of vechten) en/of de energie te ontladen. 

En daar zit nu juist het probleem. We voelen de spanning wel, maar de opgebouwde energie en emoties komen er vaak niet uit. We onderdrukken de signalen van ons lichaam, kiezen voor een sociaal wenselijke reactie en gaan al snel weer over tot de orde van de dag. Op deze manier blijven we – vaak ongemerkt – in een staat van alertheid, stapelt stress en spanning zich op en ondermijnen we hiermee het zelfhelend vermogen van ons lichaam

TRE helpt om de spanning die aanwezig is in het lichaam (alsnog) te ontladen, op een eenvoudige, veilige en doeltreffende manier. 

Waarvoor helpt TRE?

Vaak kun je al na de eerste sessie de bijzondere kracht van TRE ervaren en is er een effect waarneembaar. Dit uit zich in onder meer:

 • Een ontspannen gevoel
 • Meer emotionele veerkracht
 • Minder hoofd-, nek- en schouderpijn
 • Vermindering spier- en rugpijn
 • Meer energie
 • Betere nachtrust
 • Meer geduld
 • Betere concentratie
 • Beter om kunnen gaan met stress
 • Beter verwerken van heftige gebeurtenissen
 • Vermindering van burn-out verschijnselen
 • Relaxtere houding naar de omgeving
 • Minder piekeren
 • Minder angsten, onrust en paniekgevoel
 • Minder pijn  

TRE voelt voor veel mensen aan als een soort massage. Niets is natuurlijker dan dit proces.

Hoe kan je TRE leren?

Tijdens een TRE sessiein mijn parktijk of online– leer je zeven eenvoudige lichamelijke oefeningen, die het mechanisme van ontladen oproepen. Je leert hoe je het ontladingsproces, op ieder gewenst moment, kunt starten, stoppen, reguleren en integreren. Zo kun je meer gevoel voor je eigen grenzen ontwikkelen en behoudt je zelf de regie.

Doorgaans kun je TRE in drie tot vijf sessies zodanig aanleren dat je er zelf mee verder kunt. Vaak is na een eerste sessie duidelijk of je er verder mee wil.

Naast losse TRE sessies is het ook mogelijkheid om een TRE Dagdeel te doen. Je leert dan over de theorie achter TRE, ervaart een TRE sessie met daarna een heerlijk lunch en we sluiten af met nog een TRE sessie. Je hebt alle gelegenheid om vragen te stellen, je krijgt tips en veel persoonlijke aandacht.

TRE kun je ook aanleren in een groep. TRE groepslessen organiseer ik (op dit moment) alleen op aanvraag voor maximaal 8 personen. Is de groep groter dan vraag ik er een collega TRE provider bij.

Tre, Tre sessie, Tre groeps sessie, Ontspanning, traumarelease, TRE oefeningen

Een andere mogelijkheid is een TRE workshop met live muziek. Dat kan in huiselijke sfeer met een kleine groep (max. 3 a 4 personen). Je kunt kennismaken met TRE, ontspannen en reguleren middels live muziek. https://www.instagram.com/tv/CV-wV18j7Xx/?igshid=MDJmNzVkMjY=

Ruloff Manuputty en ik organiseren een paar keer per jaar deze workshop. Vraag naar de mogelijkheden.

Voor wie is  TRE geschikt?

TRE is in principe voor iedereen een veilige en effectieve methode om spanning te ontladen. De oefeningen zijn voor alle niveaus en kunnen indien nodig aangepast worden. TRE is er voor jong en oud.

Wanneer je TRE hebt leren toepassen kan je het veilig inzetten wanneer je wil. Hierdoor krijg je meer grip op je eigen herstel.

Ook sporters hebben de weg naar TRE gevonden. Het is een doeltreffende manier om na een intensieve training de spieren weer optimaal te ontspannen, waardoor de doorbloeding en de afvoer van afvalstoffen wordt verbeterd.

Liever geen TRE als je…

Minder dan drie maanden zwanger bent.

Heb je epilepsie, gebruik je medicijnen en/of heb je ernstige psychische of lichamelijke klachten, overleg dan eerst. TRE in groepsverband is niet geschikt voor mensen met ernstige fysieke en/of psychische trauma’s – kies dan voor 1-op-1 begeleiding (behalve de traumasensitieve TRE groepen die zich hier speciaal op richten).

Praktisch: wat neem je mee naar een TRE sessie?

Draag tijdens een TRE sessie makkelijke en ruim zittende kleding. Neem eventueel een extra vest of trui mee en warme sokken.

De achtergrond van TRE

TRE is zo’n 30 jaar geleden ontwikkeld door David Berceli P.H.D. Als o.a. traumatherapeut werkte hij vele jaren in oorlogs- en rampgebieden en het was zijn droom om mensen met opgelopen trauma op een effectieve manier te kunnen helpen. 

De ervaringen van 30 jaar TRE bewijzen dat het zeer effectief is bij het verwerken van trauma en ook positief resultaat boekt bij het verlagen van stress, angst, spanning en pijn. Berceli heeft o.a. Amerikaanse soldaten getraind op missie naar Afghanistan, als ook slachtoffers van de aardbeving in China, de bomaanslag in Oslo, en kinderen in Zuid-Afrika. 

Gecertificeerd TRE Provider

Leer TRE aan bij een gecertificeerde TRE provider. Eenmaal goed aangeleerd kan je het als zelfhulp methode gebruiken. Het is belangrijk om TRE zo aan te leren dat je het veilig kunt toepassen. TRE gaat voor 10% over ontladen en voor 90% over hoe je het proces kunt reguleren, waardoor je meer regie, rust en vertrouwen kunt ervaren.

TRE certificate of completion, trauma releasing exercises, TRE provider, David Berceli en Daan Timmers
José Löhr is een gecertificeerd TRE Provider en werkt individueel of met groepen tot 8 personen. José is aangesloten bij TRE® Nederland en TRE® Trauma Prevention.

TRE Nederland

TRE Nederland maakt onderdeel uit van een wereldwijd netwerk van nationale organisaties. Met elkaar zijn deze in meer dan 60 landen actief. 

Meer achtergrond

Wat is TRE® en waarom is de combinatie met ademwerk zo krachtig? – een artikel van Nikki van der Velden, Founder van The Breathwork Movement.

Wetenschappelijke onderbouwing

Lees meer op de internationale website www.traumaprevention.com/research.

Bekijk hieronder video’s over TRE

Neem contact op voor meer informatie of om direct een afspraak te maken. 

José Löhr, Praktijk voor TRE®, Adem coaching, Kunstzinnige begeleiding & Persoonlijke retreats