Mijn verhaal

José Löhr, Barefoot, bergwandeling, natuur, TRE, Adem Coaching, Creatief Kunstzinnige begeleiding en Retreats

I fall. I rise. I make mistakes. I live. I learn. I’ve been hurt, but I’m alive. I’m human“.

Ik ben geboren in 1960 en opgegroeid in Amsterdam. Mijn ouders hebben geen makkelijk leven gehad en bij beide was er sprake van psychische kwetsbaarheid. Suïcidepogingen, opnames binnen de psychiatrie, verslavingen en geweld vloeiden hieruit voort. Dit klinkt heftig, en dat was het ook. Daarbij hebben ze hun uiterste best gedaan om een waardevol leven te leven.

Het is begrijpelijk dat ik mij in mijn kindertijd onveilig heb gevoeld en als jongvolwassene zocht ik de, voor mij zo bekende, randen van de onveiligheid opnieuw op. Dat deed ik door de keuzes die ik maakte en de relaties die ik aanging. Het gevolg daarvan was dat ik het leven een lange tijd eenzaam, ingewikkeld en turbulent heb gevonden.

Van jongs af aan heb ik echter, door alle struggelingen heen, een drijvende kracht en verlangen gevoeld om energiek, dapper en liefdevol in het leven te staan. Er zijn meerdere momenten geweest waarop ik de beslissing heb genomen om te leven in plaats van te overleven. En dat waren de beslissende stappen. Ik moest ‘mijn verhaal’ stukje bij beetje onder ogen komen, eerlijk zijn naar mezelf, en verantwoordelijkheid nemen. De ontwikkeling van zelfhaat naar zelfliefde, van reflectie en van dankbaarheid gaan tot op de dag van vandaag door. Dat is niet altijd makkelijk, maar wel erg de moeite waard.

Opleiding en Werkervaring

Na het afronden van de Sociale Academie in 1984 heb ik onder andere gewerkt als (creatief) begeleidster in vrouwenopvanghuizen, in projecten voor verslaafde (jeugd) prostituees en instellingen voor kinderen met een beperking. 

Rond mijn 30e wilde ik van de liefde voor het theater mijn werk maken. Ik deed een vooropleiding voor de kunstacademie, volgde een omscholingstraject en werd kapper en grimeur. Ik werkte ruim tien jaar lang mee aan grote en kleine producties voor tv, film en theater.

Toen onze zoon werd geboren ben ik vanwege bekken- en rugklachten gestopt met het grimeursvak. Ik ging een tijdje Theologie en Levensbeschouwing studeren, werd vrijwilliger in een hospice, vond werk in de particuliere ouderenzorg en werkte als begeleider van kinderen met een ernstig meervoudige beperking. Daarbij, en vooral ook om mezelf te blijven ontwikkelen, ging ik schilderen, exposeren, fotograferen en bedacht ik kunstprojecten.

Na een periode van te veel ballen hoog willen houden en niet goed voor mezelf zorgen, kreeg ik een burn-out en brak mijn been. In het proces naar herstel besloot ik om te stoppen met het ‘directe’ zorg-werk. Wel wilde ik mijn creativiteit inzetten om mensen te begeleiden in het ontdekken van hun kunstzinnige mogelijkheden.

Dit resulteerde onder meer in het opzetten van een dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking en zogenaamd moeilijk verstaanbaar gedrag. De deelnemers werden gestimuleerd om zich creatief, sociaal emotioneel, motorisch en op cognitief gebied te ontwikkelen, met het accent op het beleven van plezier in het samen scheppend bezig zijn. Daarbij was ik begeleider bij een broedplaats voor jongeren met een licht verstandelijke beperking. Hier konden ze bezig zijn met het ontwikkelen van hun talent zoals bijvoorbeeld rappen, schrijven, tekenen, fotografie, filmpjes monteren en/of muziek maken. Tevens was ik kunstzinnig begeleider op een gespecialiseerde dagbesteding voor mensen met doofblindheid.

Omdat ik een nieuwe weg wilde inslaan kwam ik onder andere uit bij trainingen als Mindfulness Based Cognitive Therapy, MBTC (Ger Schurink), de opleiding tot TRE® Provider (Daan Timmers & Tonja Verheul), Ademcoaching (Heleen Ytsma), Buteyko Therapie (Dick Kuiper), Breathwork Masterclass: level 1 & 2, Kasper van der Meulen, Koude Training en Bare Foot Walking. Ik heb onderweg veel waardevolle tools gevonden die ik graag met je deel.

Breathwork Masterclass, 2021

Op dit moment werk ik in mijn eigen Praktijk aan huis en op locatie als TRE® Provider, Adem coach, Kunstzinnig begeleider en ik geef Persoonlijke retreats*.

Samen met collega TRE® Provider, Annemarije Sjoerdsma verzorgen we TRE® groepslessen bij Enik, Recovery College en bij het Centrum voor Transitie.

*Is er bij een Retreat een muziek-wens, dan werk ik samen met Ruloff Manuputty, Music & Adem coach, Songwritter, Composer & Producer.

Vraag naar de mogelijkheden en kijk ook op onze site: Broeiii.nl

Ruloff Manuputty, muziekcoach, Hitsop, muziek en ontspanning

José Löhr, Praktijk voor TRE®, Adem coaching, Kunstzinnige begeleiding & Persoonlijke retreats