Mijn verhaal

José Löhr, Barefoot, bergwandeling, natuur, TRE, Adem Coaching, Creatief Kunstzinnige begeleiding en Retreats

I fall. I rise. I make mistakes. I live. I learn. I’ve been hurt, but I’m alive. I’m human“.

Ik ben geboren in 1960 en opgegroeid in Amsterdam. Mijn ouders hebben geen makkelijk leven gehad en bij beide was er sprake van een bipolaire stoornis (waaruit o.a. voortvloeiend suïcide pogingen, opname binnen de psychiatrie, verslavingen en geweld). Klinkt heftig en dat was het ook. Daarbij werd er door allebei geprobeerd een waardevol leven te leven en daarvoor deden ze hun stinkende best!

Begrijpelijk dat ik mij in mijn kindertijd onveilig heb gevoelt en als jong volwassenen zocht ik de, voor mij zo bekende, randjes van de onveiligheid opnieuw op. Dat deed ik door de keuzes die ik maakte en de relaties die ik aanging. Het gevolg daarvan was dat het leven voor mij een lange tijd eenzaam, ingewikkeld en zeer turbulent is geweest.

Echter van jongs af aan, heb ik door alles heen, een drijvende kracht en verlangen gevoelt om energiek, dapper en liefdevol te zijn. Er zijn meerdere momenten geweest waarop ik de beslissing heb genomen om te leven in plaats van te overleven. En dat waren de beslissende stappen. Ik moest ‘mijn verhaal’ stukje bij beetje onder ogen komen, eerlijk zijn en verantwoordelijkheid nemen. Deze ontwikkeling van zelfhaat naar zelfliefde, reflectie en dankbaarheid gaan tot op de dag van vandaag door. Niet altijd makkelijk, maar heel erg de moeite waard. Er is nog zoveel te ontdekken en het is nooit af.

Opleiding en Werkervaring

Na het afronden van de Sociale Academie (1984) heb ik o.a. gewerkt als begeleidster in vrouwenopvanghuizen, huiskamer project voor verslaafde (jeugd) prostituees en wonen en dagbesteding voor kinderen met een beperking. Rond mijn 30e wilde ik van mijn liefde voor het theater mijn werk maken. Ik deed een vooropleiding voor de kunstacademie, volgde een omscholingstraject en werd kapper en grimeur. Ik werkte ruim 10 jaar mee aan grote en kleine producties, voor tv, film en theater. Onze zoon werd geboren (1997) en vanwege bekken- en rugklachten, maar ook omdat ik vond dat mijn werktijden niet te rijmen waren met het moeder-zijn, ben ik gestopt met het grimeursvak. Ik ging een tijdje Theologie en Levensbeschouwing studeren, werd vrijwilliger in een Hospice, vond werk in de particuliere ouderenzorg en werkte als begeleider van kinderen met een ernstig meervoudige beperking. Daarbij, en vooral ook om mezelf te blijven ontwikkelen, ging ik schilderen, exposeren, fotograferen en bedacht kunstprojecten

 Na een periode, nu zo’n 6 jaar geleden, van te veel ballen hoog willen houden en niet goed voor mezelf zorgen, kreeg ik een burn-out en brak mijn been. In het lange proces naar herstel besloot ik om te stoppen met het directe zorg-werk (ik bedoel daarmee het verantwoordelijk zijn voor de lichamelijke verzorging, medicatie enz). Wel wilde ik mijn creativiteit inzetten om mensen te begeleiden in het ontdekken van hun kunstzinnige mogelijkheden. Dat resulteerde o.a. in het opzetten van een groep voor mensen met een verstandelijke beperking en zogenaamd moeilijk verstaanbaar gedrag. De deelnemers werden gestimuleerd om zich creatief, sociaal emotioneel, motorisch en op cognitief gebied te ontwikkelen en het accent lag op het beleven van plezier in het samen scheppend bezig zijn. Daarbij was ik begeleider bij een broedplaats voor jongeren met een licht verstandelijke beperking. Een dagbesteding locatie waar iedereen bezig is met het ontwikkelen van zijn of haar talent. Zoals bijvoorbeeld; rappen, schrijven, tekenen, fotografie, filmpjes monteren en/of muziek maken.

Omdat ik na mijn herstel op zoek ging naar een nieuwe richting (en het verlangen wilde volgen om mezelf en anderen te ondersteunen bij o.a. trauma herstel) kwam ik onder andere uit bij trainingen als Mindfulness Based Cognitive Therapy, MBTC (Ger Schurink), de opleiding tot TRE® Provider (Daan Timmers, Tonja Verheul), Adem Coaching (Heleen Ytsma), Buteyko Therapeut* (Dick Kuiper), Breathwork Masterclass: level 1 & 2*, Kaper van der Meulen, Koude Training en Bare Foot Walking. Ik heb onderweg zoveel waardevolle tools gevonden die ik graag met je deel.

*Zowel de opleiding tot Buteyko Therapeut en de Breathwork Masterclass rond ik in het najaar van 2021 af.

Op dit moment werk ik in mijn eigen Praktijk, als TRE® Provider, Adem Coach, Creatief Kunstzinnig Begeleider en ik geef Retreats*. Daarbij werk ik op een gespecialiseerde dagbesteding, als Creatief Kunstzinnig Begeleider met mensen die doofblind zijn.

*Is er bij een Retreat een muziek-wens, dan werk ik samen met Ruloff Manuputty, Music Coach, Songwritter, Composer & Producer.

Vraag naar de mogelijkheden en kijk ook op onze site: Broeiii.nl

Ruloff Manuputty, muziekcoach, Hitsop, muziek en ontspanning

José Löhr, Praktijk voor TRE, Adem Coaching, Creatief Kunstzinnige Begeleiding en Retreats.